چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
هفته پژوهش

حوزه/ در شرایط کنونی که کشور دارای مشکلات متعدد اقتصادی است، بی شک حمایت از پژوهش های دارای اولویت و فوریت می تواند زمینه ساز رشد و توسعه و رفع بسیاری از مشکلات و معضلات باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، مساله تحقیقات و پژوهش حقیقتاً چنان اهمیتی در کلیت فرآیند علمی و توسعه ای جامعه ما دارد که نه تنها در ایام موسوم به هفته پژوهش بلکه در همه سال می بایست یکی از مباحث کلیدی و مورد توجه تصمیم گیران و تصمیم سازان نظام باشد.

در این باره البته بسیار سخن گفته شده و نقد و نظرها به ویژه در چنین ایامی مطرح می شود، اما آنچه مهم است این که باور داشته باشیم با وجود همه تلاش های صورت گرفته در زمینه بسترسازی برای فعالیت های منتهی به پژوهش، همچنان تا دست یابی به نقطه مطلوب در این خصوص فاصله بسیاری وجود دارد، ضمن آن که باید بدانیم یکی از بسترهای اصلی رشد و شکوفایی علمی کشور و اقتدار آن ، ناظر به چگونگی حمایت از این بخش در ابعاد کمی و کیفی است.

شکی نیست که حوزه و دانشگاه به عنوان دو بال اصلی و موتور محرکه علم و پژوهش کشور در سال های اخیر، انصافاً گام های نسبتاً خوبی در این باره برداشته اند به نحوی که مشخصاً در یکی دو دهه گذشته اقدامات و کارهای بسیار خوب پژوهشی شکل گرفته اما در عین حال بسنده کردن به این میزان ، نه بر طریقت عقل است و نه با اقتضائات و شرایط امروزین ما، همخوانی دارد.

از سوی دیگر بی شک در خصوص پژوهش و مسایل و مشکلات مبتلابه آن همچنین الزامات و بایسته ها در این باره می توان ساعت ها به بحث و نظر نشست اما به اجمالاً توجه به چند نکته خاصه در مقطع زمانی فعلی بسیار حایز اهمیت است.

اول آن که التفات داشته باشیم متاسفانه برخی مراکز علمی و پژوهشی کشور، کارهای تکراری و همپوشانی دارند و با توجه به مشکلات اقتصادی و این که به سختی منابع مالی تهیه و تخصیص می یابد ، لذا در چنین وضعیتی باید به سمت و سویی برویم که پژوهش های دارای اولویت دار شناخته شده و مورد حمایت جدی تر قرار گیرند، ضمن آن که هم در حوزه های علمیه و هم دانشگاه ها و دیگر مراکز علمی و اجرایی ، نیاز به ساماندهی و جهت دهی مطلوب فعالیت های پژوهشی کاملاً احساس می شود.

در واقع آنچه مهم است این که با هوشمندی و درک اقتضائاتِ زمانه، تقسیم کار مطلوبی انجام شده و عرصه های کاری به روشنی تعریف شود تا از حداقل منابع موجود بیشترین و بهترین بهره برداری صورت گیرد؛ قطعاً در این صورت خروجی کارها نیز بهتر و مطلوب تر می باشد ، به این جهت که کارهای پژوهشی برپایه نیازسنجی واقعی صورت می گیرد.

مساله و نکته دوم هم این که ضرورت پژوهش و بهادادن به پژوهشگران می بایست برای همه مسئولان به خوبی مشخص شود ، چرا که تا این مساله به خوبی نهادینه نشود، حمایت واقعی از مقوله پژوهش صورت نمی گیرد.

به هر ترتیب امروز چنانچه بخواهیم که عقب اُفتادگی های کشور را در عرصه های مختلف جبران کرده و به نقطه مطلوب و مورد نظر دست یابیم، راهش این است که به علم و پژوهش توجه جدی نموده و عالمان و محققان و پژوهشگران را به معنای واقعی ارج نهاده و از آن ها حمایت مادی و معنوی لازم به عمل آوریم.

سید محمد مهدی موسوی

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha